Zajímavosti

Výpis článků

21 faktů o kávě, které jste možná nevěděli...

Káva provází lidstvo už stovky let a její popularita stále roste. V Česku se průměrně vypije přibližně 5,8 miliardy šálků kávy ročně, což jasně ukazuje, jak hluboko zakořenila do našich každodenních rituálů. Ale víte, že káva není jen ranní dávka energie? Je to nápoj s fascinující historií, mýty i zajímavostmi, které stojí za to znát.


21 zajímavostí o kávě, které vás možná překvapí

1. Káva je vlastně ovoce

Kávovník je ovocný strom a kávová zrna jsou pecky kávových třešní. Dá se tak říct, že pití kávy je trochu jako pití džusu – jen s úplně jiným výsledkem.

2. Espresso nemá nejvíce kofeinu

Šálek espressa (30 ml) obsahuje přibližně 63 mg kofeinu, zatímco filtrovaná káva v běžném šálku 95–128 mg. Espresso je tedy paradoxně „slabší“.

3. Největší producent kávy

Brazílie si drží prvenství už více než 150 let. Vyprodukuje téměř dvojnásobek kávy než Vietnam a Kolumbie dohromady.

4. Smrtelná dávka

Přibližně 100 šálků kávy za den odpovídá smrtelné dávce kofeinu. Rozhodně to nezkoušejte.

5. Káva jako komodita

Káva je druhou nejvíce obchodovanou komoditou na světě – hned po ropě.

6. Arabica vs. Robusta

Arabica tvoří zhruba 70 % produkce. Robusta obsahuje více kofeinu a dodává espressu sílu a hořkost.

7. Nejdražší káva světa

Kopi Luwak, známá jako „cibetková káva“, stojí kolem 27 000 Kč za kilogram.

8. Káva s mlékem

Přidání mléka snižuje účinek kofeinu, ale činí kávu šetrnější k žaludku.

9. Káva každý den

80 % dospělé populace vypije alespoň jeden šálek kávy denně. Globálně jde o 2,5 miliardy šálků.

10. Nejlepší čas na kávu

Ideální doba pro pití kávy je dopoledne, mezi 9:30 a 11:30.

11. Zdravotní benefity

Pravidelná konzumace kávy může snížit riziko cirhózy jater způsobené alkoholem až o 43 % a zároveň snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

12. Jak dlouho působí kofein?

Polovina kofeinu se odbourá zhruba za šest hodin, úplné odbourání trvá celý den.

13. Původ názvu

Slovo „káva“ pochází z arabského „qahwah“, které původně označovalo víno.

14. Slavní milovníci kávy

Voltaire údajně pil až 50 šálků denně, Roosevelt zvládl 3,8 litru a král Ludvík XV. si pěstoval vlastní kávovníky.

15. Kávová kantáta

Johann Sebastian Bach složil v roce 1735 skladbu známou jako Kávová kantáta.

16. Káva pro export

V Kolumbii se ještě donedávna 75 % nejlepší kávy vyváželo a místní lidé si ji často nemohli dovolit.

17. První webkamera

Na univerzitě v Cambridge vznikla první webkamera – sledovala, jestli je v konvici ještě káva.

18. Káva a energie

Kdybyste křičeli 8 let, 7 měsíců a 6 dní, vytvořili byste energii potřebnou k ohřátí jednoho šálku kávy.

19. Káva a krevní oběh

Už po jednom šálku kávy se zlepšuje průtok krve a u starších lidí i rychlost reakcí.

20. Extra fakta o konzumaci

Jen v Česku se ročně vypije 5,8 miliardy šálků kávy. To je více než jeden šálek na každého obyvatele každý den.

21. Zdravotní ochrana

Káva v přiměřeném množství pomáhá snížit riziko vzniku demence a podporuje zdraví mozku.

Závěr

Káva je fascinující nápoj plný příběhů, mýtů i vědeckých faktů. Ať už ji pijete pro energii, chuť nebo společenský rituál, vždy nabízí něco navíc. Pokud přemýšlíte, jak si ji připravit doma jako v kavárně, podívejte se na náš článek o tom, jak vybrat ten správný kávovar.

8 praktických rad jak správně uchovávat zrnkovou kávu

Káva je nejvoňavější, když je čerstvá. I ten nejlépe upražený a pečlivě připravený šálek však může ztratit své kouzlo, pokud nejsou kávová zrna správně skladována. Přinášíme vám praktické tipy, jak uchovat čerstvost, aroma a chuť kávy co nejdéle.


Jak správně skladovat praženou kávu?

Správné skladování kávy je klíčem k tomu, abyste si mohli vychutnat plnou škálu chutí a vůní v každém šálku. Káva je citlivá na vzduch, světlo, vlhkost i teplotu – proto se vyplatí věnovat pozornost několika jednoduchým pravidlům.

Používejte vzduchotěsné nádoby

Praženou kávu vždy přendejte do vzduchotěsné nádoby ze skla nebo nerezové oceli. Vyhněte se plastovým nádobám, protože mohou zadržovat pachy. Důležité je, aby víko těsně přiléhalo a zabránilo přístupu vzduchu.

Skladujte na chladném a tmavém místě

Káva nesnáší teplo a světlo. Ideální je uložit ji do kuchyňské skříňky nebo spíže, mimo dosah sporáku, trouby či přímého slunce. Tak si uchová svou kvalitu mnohem déle.

Vyhýbejte se vlhkosti

Vlhkost je pro kávu nepřítelem číslo jedna. Vede k plísním a rychlému znehodnocení. Proto kávu neskladujte v lednici ani v mrazáku – snadno totiž absorbuje pachy a vlhkost z okolí.

Melte těsně před přípravou

Pokud kupujete zrnkovou kávu, melte ji vždy až těsně před přípravou. Mletá káva totiž ztrácí čerstvost několikanásobně rychleji než zrna.

Spotřebujte v době čerstvosti

Káva je nejlepší několik týdnů po upražení. Proto se snažte koupit a spotřebovat ji v tomto období – jen tak si vychutnáte celé spektrum chutí, které nabízí.

Omezte časté otevírání

Každým otevřením nádoby vystavujete kávu vzduchu. Proto je lepší odebrat si potřebné množství najednou a minimalizovat zbytečné otvírání.

Co mraznička?

Zmrazování kávy je téma, o kterém se vedou diskuze. Pokud se k němu rozhodnete, vždy ji uzavřete do dokonale vzduchotěsné nádoby a zmrazte jen jednou. Opakované oteplování a ochlazování by zničilo její chuť.

Nakupujte raději po menších dávkách

Nejlepší cestou k čerstvé kávě je kupovat menší množství, které stihnete vypít během několika týdnů. Díky tomu budete mít doma vždy voňavou a čerstvou zásobu.

Závěr

Čerstvost je srdcem každého šálku výběrové kávy. Pokud budete dodržovat tato jednoduchá pravidla, odmění se vám káva plnou chutí, intenzivním aroma a dokonalým zážitkem při každém zalití.

Ovládací prvky výpisu

2 položek celkem
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz