Jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou

Když se řekne káva, většina lidí slyšela o dvou hlavních druzích – Arabica a Robusta. Tvoří téměř veškerou světovou produkci kávy a liší se nejen chutí, ale i množstvím kofeinu, způsobem pěstování a výsledným zážitkem v šálku. Pojďme se podívat na hlavní rozdíly, které by měl znát každý milovník kávy.


Arabica – jemnost a rozmanitost

Arabica (Coffea arabica) tvoří zhruba 70 % světové produkce kávy. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách, vyžaduje stálou péči a citlivější klima. Odměnou je ale jemná a rozmanitá chuť – od ovocných tónů přes květinové až po čokoládové či oříškové. Obsahuje méně kofeinu a bývá oblíbenou volbou pro výběrovou kávu.

Robusta – síla a intenzita

Robusta (Coffea canephora) je odolnější druh kávovníku, který snáší nižší nadmořské výšky a náročnější podmínky. Její zrna mají vyšší obsah kofeinu a výraznější hořkost. Chuťově bývá méně komplexní, ale v espresso směsích dodává sílu, intenzitu a stabilní cremu.

Hlavní rozdíly mezi Arabicou a Robustou

Vlastnost Arabica Robusta
Podíl na trhu ~70 % ~30 %
Chuť Jemná, komplexní, ovocná, čokoládová Hořká, zemitá, intenzivní
Obsah kofeinu 1–1,5 % 2–2,7 %
Nadmořská výška 1 000–2 000 m 0–800 m
Odolnost Náročná na pěstování Velmi odolná rostlina
Využití Výběrová káva, filtrovaná káva Espresso směsi, instantní káva

Kterou si vybrat?

Pokud hledáte jemnější a chuťově bohatou kávu, Arabica je jasnou volbou. Pokud ale preferujete silnější, hořčí chuť a potřebujete více kofeinu, sáhněte po Robustě nebo směsi, kde se oba druhy doplňují.

Závěr

Arabica a Robusta se od sebe liší více, než by se mohlo zdát – ať už chutí, původem nebo obsahem kofeinu. Díky těmto rozdílům má každý šálek svůj jedinečný charakter. V pražírně Trobica vybíráme výběrovou Arabicu, ale i směsi s Robustou, abychom nabídli kávu pro každou příležitost a chuťovou preferenci.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz